Cool Vezels (Coolmax)

Cool-vezels zijn technische vezels die speciaal ontwikkeld zijn voor een droog en comfortabel gevoel. De dwarsdoorsnede van een cool-vezel heeft een vorm die doet denken aan een klavertje vier. De open ruimte zorgt voor de afvoer van (warme) lucht naar de buitenkant van de sok. Daarnaast heeft de sok luchtkanaaltjes, iets dunnere strookje breisel om het transport te versnellen. De lucht kanaaltjes zijn herkenbaar als streepjes in de lengterichting onder de voet.

Cool-vezels zijn meesters in vochtafvoer, maar dan moet de schoen dat vocht ook kunnen afvoeren. De Cool-sokken zijn alleen prettig als u goed geventileerde schoenen draagt en/óf als u voldoende droge voeten heeft.
Bij vochtige voeten kan het probleem ontstaan dat vochtige lucht tegen de koude schoenwand condenseert. Voor (zeer) vochtige voeten wordt doorgaans gekozen voor een materiaal dat vocht kan absorberen. Wol is het meest effectief in het opnemen van vocht zonder nat aan te voelen, daarna katoen. Dat is de reden dat veruit de meeste wandelsokken voor een belangrijk deel uit wol bestaan. Cool-vezels nemen nauwelijks tot geen vocht op.
Sterk voordeel: sokken gemaakt van Cool-vezels zijn zeer snel droog. Doorgaans binnen een nacht na het wassen.

Zijn Cool-vezels ook voor u en uw schoenen geschikt?

Cool wandelsokken zijn voor sommige wandelaars het beste wat hen ooit kon overkwam. En voor anderen kan het de grootste ramp zijn. Ga daarom naar een (buiten-)sportwinkel bij u in de buurt, laat u adviseren en test de sok op een (zeer) lange wandeling. Mochten de Cool-sokken u bevallen, dan kunt ze in grotere aantallen kopen.