Katoen

Katoen is natuurlijk, sterk, goed vochtabsorberend en voelt koel aan.
Katoen is het materiaal voor de zomer- en sportsokken.

De gebruikte katoensoorten verschillen in kwaliteit en behandeling. Ook de herkomst van de katoen geeft andere eigenschappen. Een aantal belangrijke groepen die je bij sokken tegenkomt:

'gewone’ katoen

Een comfortabele katoen waar niet veel bijzondere behandelingen mee zijn verricht. De katoen is wat dikker en minder zacht dan de andere soorten die die hieronder staan genoemd.

Huidvriendelijke katoen

Huidvriendelijke katoen is een extra gekamde katoen die zachter aanvoelt dan gewone katoen. De meest verkochte en goed betaalbare katoenen sokken zijn gemaakt van deze soort katoen.

Gemerceriseerde katoen (Fil d’Ecosse)

Soms ook glans- of gladde katoen genoemd. Glanskatoen wordt gebruikt om erg fijne en dunne zomersokken te breien. Fijne lichte katoen die door een speciale behandeling een zijdezachte glans hebben. De beste kwaliteiten worden vaak in een 100% toepassing gebruikt.

Kleurechtheid: Katoen heeft de neiging geleidelijk wat van haar kleur, glans en soepelheid te verliezen. Met name het wassen, maar ook de zon kan dragen aan versnelt kwaliteitsverlies.
De goedkoopste katoenen ontbreekt het aan glans en worden eerder dof (Casual look). De duurderde katoen soorten hebben qua kleurechtheid eigenschappen die veel dichter bij wol liggen.

Katoen is sterk, goed vochtabsorberend en voelt koel aan.